Neolith wybrany do wykonania kuchni i toalet w najnowszym przedsięwzięciu restauracyjnym słynnego holenderskiego szefa kuchni

 

Herman Den Blijker to jedno z najbardziej rozpoznawalnych nazwisk w holenderskiej gastronomii. Jako kulinarny mistrz odpowiedzialny za sukces słynnych restauracji, takich jak De Engel, De Jachtclub Hillegersberg, Zeezout, Rosso, Las Palmas oraz Hofstede Meerzigt, jest to szef kuchni godny miana gwiazdy.

Mając na swoim koncie szereg programów telewizyjnych, w tym popularny program Herrie in de keuken (Hałas w kuchni), był również wieloletnim członkiem jury holenderskiej wersji programu Masterchef Junior.

Herman den Blijker’s Goud, Rotterdam, Holandia

Den Blijker, szef kuchni o niesamowitej osobowości, pragnął zapewnić gościom swojej nowej restauracji Goud w Rotterdamie prawdziwie oryginalne doznania. Obiekt postanowił otworzyć we współpracy z utalentowanym młodym szefem kuchni Nickiem de Kousemaekerem, pragnąc stworzyć imponujące wnętrza równie śmiałe i ekscytujące, jak serwowane w nich dania.

W Neolith® odnalazł idealny materiał pozwalający na osiągnięcie tego efektu, zyskując kluczową równowagę między pięknem a wydajnością – wizualnie imponującą powierzchnię charakteryzującą się maksymalną wytrzymałością i minimalnymi wymogami konserwacyjnymi.

 

Styl i istota

Forma i funkcjonalność były dla Den Blijkera kwestiami nieodzownymi podczas opracowywania koncepcji projektowej obiektu Goud oraz wyznaczania

Neolith Calacatta Gold

Zamierzeniem było stworzenie przestrzeni restauracyjnej w pełni otwartej dla gości podczas każdego posiłku. W związku z tym Den Blijker musiał zapewnić wykorzystanie wytrzymałego, solidnego materiału, który zachowałby zarazem atrakcyjną, schludną estetykę w miarę upływu czasu.

Sam szef kuchni wyjaśnia: „Oczywiście sporządzane potrawy muszą być doskonałe, ale równie doskonała powinna być aranżacja wnętrza. Oferujemy tutaj pełnię doświadczeń, a atmosfera jest równie istotna dla zadowolenia ze spożywanego posiłku, jak i same serwowane potrawy. Jeżeli ugotuję wspaniały posiłek, ale wnętrze będzie się prezentowało strasznie, całość nabierze niewłaściwej atmosfery i goście już tutaj nie powrócą. Wszystko od frontu obiektu po stanowisko do zmywania naczyń musi wyglądać znakomicie.”

Mając za sobą szereg doświadczeń z używania tradycyjnej stali nierdzewnej w blatach kuchennych, Den Blijker pragnął odejść od wykorzystania tego materiału: „Stal bardzo łatwo się rysuje, zwłaszcza w przypadku powierzchni wykorzystywanych do wszelkich prac obejmujących wykorzystanie noża. Co więcej, pozostają na niej smugi, jeżeli nie zostanie odpowiednio osuszona po oczyszczeniu. Po pewnym czasie, chociaż nadal zachowuje swe parametry jakościowe, wygląda okropnie. Mając na uwadze aranżację obiektu Goud, nie można było sobie na to pozwolić.”

Neolith Calacatta Gold

Dodaje przy tym: „Po raz pierwszy zetknąłem się z Neolith w hotelu w Barcelonie, gdzie materiał został wbudowany wiele lat wcześniej. Wyglądał jak nowy, a szczegóły marmurowego wzoru na powierzchni były tak dokładne i precyzyjne, że od razu zrozumiałem, że idealnie sprawdziłby się w restauracji Goud.”

Wszystko, co się świeci

Nazwa restauracji, która dosłownie oznacza „złoto”, stanowiła siłę napędową koncepcji projektowej.

Michel van den Goorbergh, dyrektor ds. realizacji płyt w firmie Michel Oprey & Beisterveld, ściśle współpracował z Den Blijkerem na rzecz wykonania tego przedsięwzięcia. Nawiązując do inspiracji aranżacji wnętrza, opowiada: „Herman pragnął osiągnąć ciepłą, zachęcającą atmosferę umożliwiającą wszystkim gościom czerpanie radości ze wspaniałego posiłku. Pracownie De Horeca Fabriek i Intrica opracowały rysunki i rendery restauracji, uwzględniając wiele złota w całym jej wnętrzu. Zabieg ten miał celowo dwojakie znaczenie, ponieważ złoto to nie tylko preferowana barwa, ale także powiedzonko, którego zwykł używać Herman, gdy jego zdaniem coś ładnie wygląda.”

Den Blijker postanowił wykorzystać Neolith do wykonania zarówno blatów kuchennych, jak i okładziny w łazienkach. Aby wpasować się w motyw kolorystyczny obiektu, wybrano lśniący model Calacatta Gold dostępny w ofercie producenta Kamienia Spiekanego.

Neolith Calacatta Gold

Za pomocą płyt o powierzchni 125 m2 i grubości 6 mm w wykończeniu Silk szefowi kuchni udało się osiągnąć atmosferę wykwintną, prostolinijną, a zarazem pełną wyrafinowania w tych dwóch istotnych i często uczęszczanych obszarach restauracji.

Patrząc z perspektywy funkcjonalnej, Den Blijker był pod szczególnym wrażeniem właściwości higienicznych Neolith, jego niskich wymogów konserwacyjnych oraz wytrzymałości.

„Jest to materiał zaprojektowany tak, by zapewnić trwałość na długie lata.” – mówi.

Akcent króla Midasa

Jadalnia restauracji została starannie zaaranżowana w celu odzwierciedlenia splendoru ogólnego motywu przepełnionego złotem.

Oddające uczucie luksusu kąciki jadalne rozciągające się od podłogi aż po sufit, tapicerowane wystawnym zielonym aksamitem pięknie kontrastują z eleganckim barem szampańskim wykończonym tworzywem Magna Glaskeramik. Całości dopełnia parkiet rozciągający się po całej powierzchni obiektu oraz metaliczny plusz i krzesła w metalowych ramach.

Każdy element wyposażenia ma swój własny charakter, nawet stoły wykończone wyrafinowanym granitem Brown Amber dostarczonym przez siostrzaną markę Neolith znaną pod nazwą Granith®.

Granith Brown Amber

Cała przestrzeń obfituje także w figlarne akcenty wykończeniowe z wieloma dużymi roślinami i przedmiotami stanowiącymi przyciągające wzrok centralne punkty wnętrza.

Pod presją

Jednym z największych wyzwań projektu był krótki czas realizacji od opracowania koncepcji początkowej do otwarcia restauracji.

Jak wyjaśnia Van den Goorbergh: „Pracowaliśmy pod ogromną presją czasu. Spotkałem się z Hermanem na początku listopada 2018 r., aby rozpocząć rozmowy na temat obiektu Goud. Restauracja miała być gotowa do trzeciego tygodnia grudnia, czyli mieliśmy niewiele ponad miesiąc na wykonanie całego przedsięwzięcia. Mając do przycięcia i zamontowania 26 płyt Neolith i 8 płyt Granith, nie wspominając już o innych materiałach wyszczególnionych do realizacji obiektu, założenia były ogromnie ambitne.

Neolith Calacatta Gold

„Ponadto praca wykonawców Arte, polegająca na pokryciu kuchennej stali nierdzewnej płytami Neolith, była nie lada próbą ich umiejętności. Myślałem, że to niemożliwe.” – śmieje się. „Udowodnili jednak, że się myliłem.”

„Jak widać, sprostaliśmy wyzwaniu, a rezultaty mówią same za siebie. Goud to miejsce, w którym zaangażowanie na rzecz sztuki kulinarnej łączy się z pysznymi, ekskluzywnymi drinkami i oszałamiającymi efektami wizualnymi. Jest to doświadczenie, które podnosi na duchu; zaraz po wejściu do obiektu wyobrażasz sobie, że znajdujesz się w świecie złota, marmuru i aksamitu. To doskonałe połączenie zapewniające niezapomniany wieczór niezależnie od okazji.” – podsumowuje.

Aby dowiedzieć się więcej o marce Neolith i jej współpracy z wiodącymi restauratorami i szefami kuchni, kliknij tutaj.

 

______________________________________________

Założona w 2009 r., wiodąca na rynku Kamienia Spiekanego marka Neolith® stanowi rewolucyjną kategorię produktu, która zyskała uznanie architektów, projektantów, specyfikatorów i wykonawców.

Ten pionierski materiał może być wykorzystywany do najbardziej wymagających przedsięwzięć budowlanych realizowanych w ramach powierzchni wewnętrznych lub zewnętrznych. Dzięki połączeniu drobiazgowego zdobienia o wysokiej rozdzielczości i wysokich parametrów jakościowych Neolith® zapewnia potrójną gwarancję wytrzymałości, piękna i długowieczności.

Co to jest Kamień Spiekany?

Kamień Spiekany to materiał w 100% naturalny, uzyskiwany na bazie surowców granitowych, szklanych i naturalnie występujących tlenków:

  1. Surowce granitowe: Kwarc i skaleń, zapewniające powierzchni twardość i wytrzymałość
  2. Surowce szklane i krzemionka, zapewniające stabilność chemiczną
  3. Naturalnie występujące tlenki, zapewniające właściwości chromatyczne

Jak wytwarza się Kamień Spiekany?

Neolith® jest wytwarzany przy zastosowaniu najnowszej technologii spiekania, przypominającej tysiącletni proces kształtowania naturalnego kamienia, lecz realizowanej w zaledwie kilka godzin.

W pierwszej kolejności surowce tworzące płytę są poddawane działaniu niezwykle wysokiego ciśnienia, przechodząc przez prasę, w której panuje ciśnienie 400 bar. Drugi etap procesu polega na wprowadzeniu płyty do pieca, w którym temperatury przekraczają 1200 °C (2200 °F).

Ten proces ultrakompakcji zapewnia uzyskanie powierzchni ze zdobieniem obejmującym całą masę o wyjątkowych właściwościach technicznych.

Zdobienie

Neolith® zawsze odgrywał wiodącą rolę w zakresie ekologicznych strategii stosowanych w poszczególnych procesach produkcyjnych. W 100% naturalny skład wymaga równie ekologicznej metodologii produkcji.

Bazując na pionierskiej technice Neolith Digital Design (NDD), marka dążyła do włączenia organicznych praktyk do sposobu pokrywania płyt nadrukiem.

Hydro-NDD 2.0 pozwala na wzniesienie tej technologii na wyższy poziom. Dzięki zastosowaniu tuszu na bazie wody, a nie standardowo stosowanej w branży bazy rozpuszczalnikowej, udało się wypracować zrównoważoną powierzchnię Neolith®, nie uznając kompromisów pod względem jakości, jakiej oczekuje się od Kamienia Spiekanego. Wszystkie płyty zachowują jednakowy poziom rozdzielczości i szczegółowości wzoru i projektu.

Wydajność

Wypróbowane, przetestowane i zaufane połączenie realizmu, wysokiej wydajności i wszechstronnych formatów Neolith® sprawia, że jest to preferowany materiał architektów, projektantów, specyfikatorów i wykonawców.

Zastosowania

Neolith® jest optymalnym materiałem okładzinowym zarówno do zastosowań wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Od elewacji drapacza chmur po blat kuchenny – właściwości fizyko-mechaniczne Neolith® zapewniają najwyższą wydajność, niezrównane piękno i długotrwałą wartość.

Strona internetowa: https://www.neolith.com/